tisdag, augusti 22, 2017

"There's a reason the dead didn't come back to life and start raiding our cupboards."

Ett steg i taget. I går rensade vi ett fullstort skåp i köket. Ut med allting torkade ur det och sedan rensade vad vi ville ha kvar och vad som skulle kastas. En hylla är nu helt tom. En hylla förvarar jag kökshanddukar på (helt underbart att ha dessa i köket där de används) och dessutom blev det en hylla ledig för brödrost och en speciell plats för äggkokaren. Hur skönt är det inte med ett nystädad köksskåp? Jag kan liksom gå dit och öppna dörren och bara titta.


Ni kanske inte tycker att det går jättefort i vår rensning. Men vet ni vad, ett skåp om dagen är en rasande fart. Betydligt fortare än inget skåp om dagen i alla fall.


Ikväll (om vi orkar) ska vi ta städskåpet, för fy fan vad det behöver städadas. Städskåpet är väl det skitigaste och mest belamrade skåpet av alla. Motsägelsefullt minst sagt. Vi rymmer då inte dammsugaren där inne i alla fall. Men jag tycker inte om att ha dammsugaren i ett skåp. Känns urjobbigt att behöva dra ut den ur ett skåp varje gång jag behöver den. Jag kommer mig för att dammsuga mycket mer ofta om dammsugaren är framme. Men det är klart, det kanske inte är så snyggt.


Jag har också anmält mig till en 30 dagars utmaning att rensa hemma. Den börjar 1 september och är väl mer en rolig grej att liksom få upp ångan att fortsätta med det vi faktiskt påbörjat. Men varje litet steg gör att livet känns lite lättare. Faktiskt. Och det är jätteskönt.

onsdag, augusti 16, 2017

"Will the Feng Shui Club please stop rearranging the tables on the lawn"

Jag har nu läst en del texter (inte alls jättemånga men) om att rensa bland sina saker. Det som står ut i alla texter är graden av flummighet. Det är synd att denna flummighet tar över och liksom lägger ett sjok av förlöjligande över hela tanken att strukturera upp sitt hem. En av de mest populära författare som jag läser nu skriver om hur man ska hålla i varje sak och känna om den sprider glädje i kroppen. Om den inte gör det ska man tacka prylen och lämna den vidare till någon annan. Hon berättar vidare hur man ska vika sina kläder och att denna handling inte bara lämnar dig med välvikta högar i garderoben utan att när händerna stryks över kläderna sprider man sin energi till plagget.


Jag har också läst (dvs. ögnat) igenom en bok om Feng shui som tog någon timme. Jag vägrar tro på att om jag har en hög med "skräp" i området i mitt hus som motsvarar min framgång så kommer det att gå dåligt för mig i livet. Och om jag rensar bort nämnda hög med skräp så kommer någon ringa mig och erbjuda ett välbetalt arbete. Riktigt så fungerar inte världen enligt mig.


Tråkigt när ett i bra och vettigt ämne om hur man ordnar upp sig liv flummas till av energifält och rökelser.


Jag får helt enkelt skriva en egen bok i ämnet. När jag gjort min egen rensa-resa om sisådär tio år...

söndag, augusti 13, 2017

Det finns ingen disk i Italien

Ännu en gång står jag vid diskmaskinen och bråkar med disken som aldrig vill rymmas på det sättet jag vill. Hur många gånger jag stått där vet jag inte och det kommer hinna bli många gånger till. Då kommer tanken igen att man borde (ha mindre saker att diska) flytta utomlands. För jag har aldrig sett disk i Italien. Jag har sett en massa kockar som gör fantastisk mat och inredare som inrett fantastiska hus men aldrig disk. Där vill jag bo. Och där är det sommar. Visserligen för mycket sommar men då tar vi väl siesta. Här är det ju ingen sommar längre. Vi hade lite sommar förut och fina vintrar med mycket snö. Nu har vi ju inget av det. Nä, Italien utan disk. Det är svaret. 

fredag, juli 24, 2015

Nu har vi köpt hus!
Och inte vilket hus som helst utan Hörnefors - enligt mig - snyggaste villa med 8 rum fördelat på sina generösa 260 kvm. Huset byggdes av skogsbolaget Holmen någon gång på 20-talet. Byggår är angivet till 1929 men enligt mäklaren är många gamla hus byggda då enligt papperen men det är bara ett år taget ur luften. Så min utredning pågår nu, med att leta information och bilder om huset.

Som ni kan se på bilderna finns det minst sagt en hel del att göra. Men vi kommer att flytta in och känna efter hur vi vill ha det och i vilken ordning vi ska göra allt samt vad vi ska leja för. Vi är så jäkla glada och peppade att börja! Budgivningen var hård, dock. I slutet var vi ju så klart två kvar och det gick många samtal fram och tillbaka innan de slutligen gav sig. När vi idag var till mäklaren och skrev på papper sa han att det hade varit många mejl och telefonsamtal från olika personer som ville ge högre bud än vad vi slutligen la. Men mäklaren var hård. Budgivningen är över och huset är redan sålt. Skönt det. Annars kan ju budgivningen fortsätta i all evighet. Men det känns ju bra att det finns flera som vill köpa huset om vi inte trivs alls i Hörnefors.
Här i hallen ser man verkligen takhöjden på ca 3 meter. Mäklaren visste inte exakt så vi får nog ta och mäta själva. Här är det heltäckningsmatta, som fortsätter i stora delar av huset. Köket är ju bara att spara ;) Njae, det vill vi nog göra om. Tankar finns på att slå ut väggen mellan köket och matsalsdelen (nedan) och göra ett gigantiskt kök. Väggen är, enligt mäklaren, inte bärande. Sådana här hus har "hjärtväggen" i mitten av huset och de övriga väggarna är inte bärande. Men som sagt, vi flyttar in och känner efter hur vi vill göra. Problemet är golvet. Det är fin fiskbensparkett i vardagsrummet och matsalsdelen, som man inte vill ta bort. Men i köket måste man lägga nytt golv - om inte golvet under heltäckningsmattan är jättefint. Det betyder att golven kommer att vara annorlunda i olika delar av köket. Men ja, ja. Vi får se hur det blir. Öppen spis som måste kollas innan man eldar.


Platsbyggt hörnskåp i matsalsdelen. Tyvärr följer inte porslinet med. 

 Badrummen är väl underbara ;) Finns hela tre stycken...

Allrum på övervåningen med fungerande öppen spis.Om jag har tid (?!) så ska jag försöka uppdatera här med de renoveringar vi gör och hur det går framåt. Men även om ambitionsnivån är på topp så hinns det kanske inte med. Hav tålamod, kära vänner, så småningom kommer bilder upp, om än inte så ofta som vi alla vill.

Nu ska jag skapa mina mood boards med färgprover och diverse inklistrade bilder. Ja, jag vet, vi är inte där ännu. Men det är ju så svårt att låta bli! Jag googlar på allt från dörrar till handtag och kökslösningar. Så svårt att välja. Men det är ju ett lyxproblem, jag vet. Oj, så spännande!

Just det, vad ska vår villa heta?

måndag, november 18, 2013

"You've got big dreams. You want fame. Well, fame costs. And right here is where you start paying: in sweat."I januari 2012 började jag på Komvux. Igen. Komvux hade till och med hunnit flytta sin verksamhet sedan jag gick här sist. Det är ju så roligt. Jag pluggar heltid och man får lära känna nya människor och alla trevliga lärare. Planen var att jag skulle fortsätta plugga vårterminen 2013 men så ville det sig ju inte. Men jag tar tag i studierna igen höstterminen 2013. Och jag tar tag i dem med järnhand. Bestämd och övertygad. Till slut i alla fall. Jag fick inte längre studielån för studier på gymnasienivå men bestämmer mig för att klara mig på halvtidslön så jag jobbar och pluggar samtidigt. Matematik 3 och 4 samt Biologi 2 blev det denna termin. Matten läste jag på Komvux i en klass där alla läser olika mattekurser och läraren bara går runt och hjälper till när man behöver hjälp. Man får inga föreläsningar. Skönt när man behöver räkna i sin egen takt och – såsom jag gjorde – läsa två kurser på en termin. Biologi 2 gavs inte via komvux denna termin. Så klart. Så det var bara att bita i det jävligt sura äpplet och läsa det via Hermods på distans. 

Jag var ju så klart seg i starten. Seg som kola och då får man ju betala för det senare. In sweat. Och ibland tårar. Vecka 34 körde skolan igång och det var roligt. Men jag visste inte då när jag var tvungen att vara klar. Någonstans kring vecka 38-39 gör jag första kapitelprovet och inser att jag därefter måste räkna ett kapitel i veckan och göra kapitelprov varje måndag för att hinna. Dessutom hade jag ju biologin också. Men den är ju så rolig så det var ju inte jobbigt att ta tag i den men man ska ju helt enkelt ha tid för att göra jobbet. Fick också veta att jag var tvungen att vara klar med biologin vecka 46 och därmed måste den muntliga examinationen göras senast veckan före och därmed måste jag lämna in alla tre momenten med några knappa veckors mellanrum istället för utspritt på hela terminen. 

Så vecka 40-42 gjorde jag prov på kapitel 2-4 i matematik 3. Än så länge går det vägen. Inte blivit sjuk ännu och håller tempot. Hinner till och med göra kursprov på onsdageftermiddagen. Kursprov kan man göra om man vill ha högre betyg än E. Men sedan så kommer första hindret. Vecka 44 är höstlov (varför i helvete vi nu ska ha höstlov) och oavsett hur mycket jag bönade och bad så fick jag inte göra mitt sedvanliga kapitelprov på måndagen under höstlovet utan fick antingen göra dubbla prov veckan därpå eller istället göra provet på fredag veckan före. Så vecka 43 blev det dubbla prov. På måndag första kapitelprovet på matte 4 och på fredag andra. Och det gick vägen. Pust! Nu jävlar. Lördagen denna vecka är det högskoleprov men hinner inte förbereda något inför det. Söndagen spenderar jag till att lämna in moment 2 i biologin. Känns som att jag närmar mig slutet. Ja, lite i alla fall. 

Så kom höstlovsveckan. Ja, för många andra med inte för mig. En helt vanlig vecka förutom att jag inte gjorde prov på måndag utan satt i min ensamhet och räknade och räknade. Vecka 45 prov kapitel 3. Äntligen kommer vi in i nutid. Ljuset i tunnel. Vecka 46 görs sista kapitelprovet och idag gör jag ett litet prov på några mindre kompletteringar. Läraren frågar om jag vill göra kursprov – för högre betyg. Men jag orkar inte. Jag nöjer mig med ett E. Ja, men då så. ”Du klarade det!” säger läraren och lägger handen på min arm. Ja, jag gjorde ju det. Läraren trodde det inte (han har väl hört oräkneliga elever ha samma plan) och Magnus trodde inte det. Eller Magnus trodde att jag kunde men om jag inte skulle klara det så skulle han inte tycka att det var minsta konstigt.

Man får skippa några loppisar. Prioritera vad man gör på helgerna. Ska man bort på kvällen får man räkna på dagen. Och ska man inte bort på kvällen får man räkna både på dagen och kvällen... Man får ställa in en dunderkul resa med arbetskamrater för att det helt enkelt inte hinns med. Uppoffringar helt enkelt. Inte konstigare än så. Men detta var något jag hade bestämt mig för att jag skulle göra. Men många, många andra har gjort det före mig och många kommer att göra det efter mig. Jag är inte speciell. Men jag är rätt speciell för mig själv. Jag är stolt över mig själv och mår jävligt bra för att jag har klarat det. Jag satte ett mål och jag nådde dit. Just nu är jag stark. Men jävligt trött! Kommer inte sakna kapitelprovsmåndagen. Men kanske känslan av att ha lyckats ännu en gång. Varje vecka det gick bra så ökar ju lusten och kämparglöden stärks. 

När jag började ana ljuset i tunneln började hjärnan att tänka på det som jag har lagt åt sidan under alla dessa veckor. Allt som jag inte hunnit med här hemma. Har till exempel inte hälsat på min mamma på flera, flera veckor. Listan jag var tvungen att börja pränta ned på att-göra-saker är nu lång. Jag måste komma i kapp livet. Så nu ska jag vila lite. Vila och ta igen mig. Det är jag värd.

tisdag, juni 11, 2013

Semester incoming

Sista arbetsveckan nu. Känns helt galet. Hur i h-vete kan det gått så fort? Redan har jag planer också. Kommer kanske åka på en liten semestertripp norrut igen. Sedan är det sommarfest med hojgänget och så klart bröllop också. Mycket skoj ska jag försöka ha i sommar. Njuta av ledigheten och att jag är bilburen. Att jag kommer och går som jag vill. Känns både tråkigt och kul på samma gång. Splittrat och jobbigt men pirrigt och kul. Ja, jag kan som inte riktigt bestämma mig.

Nu har jag just packat bilen full med saker jag ska köra till återvinningen imorgon. Sedan ska jag ringa och boka biltvätt både in- och utvändigt. Det var behövligt redan innan jag packade den full med skrot. Blir intressant och se om de billiga och bra biltvättsstället jag har blivit tipsad om är så bra som de har sagt.

Idag tvätt och allmänt stök här hemma med planering och betalning av ströräkningar som ramlat in. Gick lite pengar i London. Men det var ju meningen och jag höll mig just inom budget till och med. Bra där.

Nu ska jag äta mina sista ostkrokar. Varför? Ja, ingen som helst aning till varför jag ska äta upp dem. Jag har inte ens varit ute och gått. Men det måste bli ändring på det, mina vänner.

måndag, juni 03, 2013

Londonshopping

Jag orkar inte skriva något långt inlägg om allt jag har köpt. De bästa köpen har ni bara sett påsarna av ännu, och kanske kommer det några foton även på dessa men här nedan är en jättefin börs/kuvertväska som jag köpte på en marknad. Den kostade en del men var så fin att jag var tvungen att ha den. Den har en kedja, som ni kan se, den kan man snurra upp och använda som axelband. Coolt! Den är handgjord och har massa fack. Fack här och fack där och titta, ett fack till!


Sedan vart det fyra vintageväskor från Beyond Retro. Det fanns så sjukt många coola väskor där men jag fick sluta vid fyra... Den första, orangea, väskan är rätt stor, som en bowlingväska nästan. Den är rätt sunkig inuti men så fantastiskt cool och fin så jag var tvungen att ha den. Dessutom var de alla tokbilliga.
Och sedan vart det fyra par byxor och ett par shorts samt en ljusare jeansjacka. Är jättenöjd med alla dessa. Men notera gärna att ett par byxor är röda. Omg.Och så blev det tygväskor. Det kan man aldrig ha för många av.


Sedan en massa, massa smycken. Fyrtiosex par tror jag. Men de är små ploppar mest...så det räknas ju inte nästan. Ett par nya svarta Converse köpte jag också. Ville gärna ha fler färger men de kostade ändå typ 500 kr så jag köpte bara ett par. I USA kostade de typ 300 så då kunde man ju köpt tre par...

Vad blev det mer? Fyra halsdukar, vad sa jag nu 16 par trosor, tror jag. Smink, nagellack och linnen. Ja, en massa linnen, några enfärgade och några med diverse tryck. Och så övriga kläder så klart. Tröjor, t-shirts och till och med en vit "finblus" från damavdelningen på Mark & Spencer! Så den som skulle gå igenom min väska skulle undra vilken schizofren person som ägde bagaget. Superman-t-shirt, finblusar, 10 pundsväskor och ja, några-fler-punds-väskor.

Men det är ju inte kostnaden som gör saken utan saken i sig. Visst var det coolt att köpa märkesväskor på Bond Street (den historien kanske kommer imorgon), något jag längtat efter länge och nu gjort, men det betyder ju inte att jag inte köper väskor på second-hand butiker också. Det ena utesluter inte det andra.

Ja, hur som helst vill jag tillbaka till London i november. Det tycker jag känns lagom så där. Men det tyckte jag sist också och ingen ville följa med...

söndag, maj 26, 2013

"Howard and Bernadette, the five of us stand before you as your friends and newly ordained ministers."

Nu var jag faktiskt riktigt duktig. Och jag menar att JAG var duktig, jag skiter i alla ni som har betydligt högra krav på er själva. Detta är vad jag åstadkommer för mig själv och det är jag nöjd över.

Jag är nöjd över att jag lyckades sitta i soffan, post-dinner, titta på klockan, inse att den "bara" är sju, solen skiner, jag har inget särskild att göra, stiga upp, klä på mig och gå ut och gå över fem kilometer. Då blir jag nöjd och stolt över mig själv. Faktiskt blir jag det. 5,58 km blev det till och med, på 59:09. Inget form utav rekord med jag är glad. Det är några uppförsbackar som fuckar upp tiden men det gick så fantastiskt bra.

Det roliga är ju att jag känner att jag måste upp i dessa sträckor innan jag känner att det verkligen är ett motionspass. Men det är klart att jag kommer att känna av det imorgon. Jag är ju inte ute och spatserar så ofta, än så länge, så det är klart att nybörjaren i mig kommer att ha lite ont. Men imorgon tar jag det nog lugnt så jag är med på banan på tisdag då det är blodomloppet!

Brände 477 kalorier, hm, de kanske jag kommer att mumsa i mig med lite popcorn om en dusch...

"I don't need to talk about it. I experienced it... naked."

Så just nu är det enda jag kan tänka på att jag åker till London på torsdag. Jag har just letat upp mitt pass, så bra. Det är klart. Men nu måste jag göra en liten shoppinglista på prylar jag ska hålla utkik efter. Blir en rätt gedigen lista tror jag. Kommer inte att komma hem med hälften så klart.

Jag har också ett vanligt sommarproblem. Jag "passar" inte i sommarkläder. Alltså jag arbetar bäst i mycket kläder eller inga alls. Påklädd eller näck, allt eller inget, inget jävla mellanting i kortbyxor och linne och skit. Ska man lix vara halvnäck är det lika bra att vara helnäck. Jag känner mig mer obekväm klädd i detta mellanting. Så jag skulle väl haft kollat i London om det finns några sommarkläder som jag känner mig bekväm i. Ja, men jag tycker det är tjafsigt med vad man ska ha för skor till exempel. Finns inga snygga, bekväma sommarskor. Och vad har man för snygga skor till korta sommarbyxor? Det går ju inte ihop. Till ett par snygga jeans kan jag ha mina boots och då känner jag mig bekväm. Är man näck har man inte skor, så då är jag också bekväm.

Och så överdelen. Får jag ha en helt vanlig blus eller stickad tröja så känner jag mig hemma. Linne skulle jag aldrig ha. Då blir liksom fetarmarna extra accentuerade. Då är det lika bra att ta av sig det helt och vara näck. Då finns det så mycket annat att fokusera sig på, så de obekväma områdena blir inte lika intressant att koncentrera sig på. Så jag kanske borde bo någonstans där det alltid är vinter så jag alltid få gå påklädd. Och jag som nyss proklamerat att jag borde bo någonstans där det alltid är soligt så min hud mår bättre. Men ja, man kan inte få allt. En påklädd vampyrvit psoriasisklump eller en naken skimmrande gyllenhudsbeklädd frodig amasonnymf!

Kläder kommer jag att köpa i alla fall. Men det lär inte bli mycket sommarkläder, trots att det är lite det jag skulle behöva just nu. Men det kommer ju en höst och vinter snart och då får man ta fram de stickade tröjorna igen. Äntligen.

torsdag, maj 23, 2013

"Why haven't you ever had a slumberparty, Tuesday?"

Dagens promenad blev intressant. Inte så lång men gick mest för att hitta fina områden att gå med Susanne och flickorna i helgen.


Kom farligt nära älven. Olustkänslan kom på en gång och det var bara att vända och gå längre och längre från älven. Huvva, så hemskt. Jag får väl lov att gå närmre när jag går med Susanne och barnen men då är jag ju inte ensam.

Det finns så fantastiskt fina områden, man blir häpen att något så vackert kan finnas mitt i Umeå. Är glad att jag kan promenera här nu för tiden.
 
Annars så laddar jag för helgen. Har varit och lånat spel, köpt smyckespyssel och annat roligt. På lördag ska vi träffas på stan och gå runt och shoppa lite, sedan åker vi och handlar det som vi vill äta. Ska bli så mysigt! Så imorgon blir det att städa och ta igen mig lite inför helgens bravader :)

Skulle förresten försöka boka besiktningstid men det fanns ingen ledig förrän 5 juni - fem dagar för sent. Någon som vet om drop-in funkar? Kan man komma 07:00 på en vardag och komma sig därifrån innan 10 liksom? Har använt så mycket flex redan.

Kommer säkert på något mer intressant att berätta om lite senare men just nu är jag alldeles utpromenerad och laxmätt för att bry mig.

onsdag, maj 22, 2013

"I'm excercising. I'm not dressed Aunt May."

Kallt ute idag. Det var nästan kyligt på min kvällspromenad. Tvättade igen. Ökade dock på promenaden med tio minuter. Det känns bra. Och i vaden. Vet inte om jag kanske måste ta det lite lugnare imorgon. Vill ju inte göra mig illa. Men idag stretchade jag riktigt och det tror jag var behövligt.

Efter jobbet åkte jag dock till World of Boardgames och lånade tre spel. Jag får väl återkomma efter helgen vilka av dem som var roliga. Sedan åkte jag till Konstnärsshoppen och köpte lite pyssel. Tänkte att vi skulle göra armband. Ja, vi får väl se hur mycket vi hinner helt enkelt.

Smidigt med bil. Dyrt men smidigt. Men det kostar ju att ligga på jobb.

Åt middag idag igen. Om jag går ut och går får jag äta, annars inte. Ja, något sådant. Så därför får vadjäveln säga vad den vill. Magfan vill ha mat. Annars tycker jag att det är rätt peppade med tre kilo sedan måndag. Men det är ju så mycket annat än fett. Ändock rätt uppiggande. Är inga bekymmer att låta bli att äta på jobbet, faktiskt. Men jag får inte glömma att packa ner mer mat till imorgon. För nu är det helt slut på jobbet. Usch så tråkigt. Men jag har inget mer intressant att berätta om.

Betalade in kuvertavgiften på bröllopet jag ska på i sommar. Något försenad så klart. Hade helt glömt bort det så jag frågade och de hade räknat med mig. Tur. Nu måste man hitta något att ha på sig. Passade på att betala in de sista på Traderavinsterna också. Nu har jag inget mer att betala. Pust. Kanske dags att ge sig nu...eller...

Nika on Twitter