tisdag, juli 18, 2006

"You're trying to remember where you know me from? All right, I'll give you a hint...FROM PORN. Yeah, your pervert boyfriend watched me in a porno!"

Ibland vet man inte var man ska börja. Det tar liksom stopp. Argumenten rullar runt i huvudet och man kan liksom inte få fast på dem. Det blir helt enkelt FÖR mycket.

Man, 19 år, Umeå: "Skillanden mellan modellbilder och porr är egentligen densamma som skillnaden mellan föräldrarnas semsterbilder på badande nakna barn och pedofilens barnporr. I det ena fallet fokuserar man på helheten, medan man i det andra fokuserar på kön, samlag, onani etc."

Okej, var börjar man? Visst, definitionen ligger i betraktarens öga. Många tycker en del konst är porr; se Gustave Courbet (1819-77) "L'Origine du monde", (The Origin of the World) 1866, som exempel. (OBS! Bäst att man varnar för naket om du inte vill klicka dig vidare!)

Att hitta liknande bilder från valfri porrsida på nätet är säkert inte svårt. Jag tror de flesta skulle kalla The Origin of the World som konst, men ska man inte dra en gräns någonstans bara för att man inte riktigt kan?! Är Playboy porr eller erotik? Är det porr, erotik eller ren upplysning om Amelia har ett uppslag om hur olika kvinnliga bröst kan se ut? Är det porr, erotik eller upplsyning om det i Frida står om hur man undersöker sina bröst för cancerknölar? Just det - definitionen ligger i betraktarens öga.

Många tycker att Playboy är porr punkt slut, att Amelias artikelserie om kvinnobröst är upplysning och att Fridas bröstcancerartikel likaså är upplysning. Många andra tycker att Playboy är erotik eller på sin höjd mjuk-porr. Andra tycker att all form av nakenhet är porr.

Det man ser är ju att ribban höjs för varje år som går. Om man jämför VeckoRevyns framsida från 2006 med en framsida från valfri "herrtidning" från förr så är framsidornas flickor nästan identiskt klädda. Alltså porr från förr är vardagsmat i dag.

Var ska det sluta?

Jag avslutar då jag i är alldeles för trött och hungrig för att orka debattera vidare med mig själv. Det blir bara mer frågor men inga svar.

1 kommentar:

Sara sa...

Frågan jag ofta ställer mig är om man verkligen måste definiera vad som är porr. Den enda nyttan med det vore väl för att helt kunna förbjuda det som faller inom definitionen. Och enligt mig vore det vansinne. Däremot är det ett problem att man på så många håll, i veckorevyn såväl som i playboy, tjänar pengar på andra människors sexualitet, anser jag. Nej, mer kärlek och mindre sexism till folket!

Nika on Twitter