torsdag, januari 25, 2007

"If you have any doubts that we live in a society controlled by men...

...try reading down the index of contributors to a volume of quotations, looking for women's names." — Elaine Gill


Varje år får jag en kalender från Västerbottens läns landsting. Detta för att jag är en sådan värdefull medarbetare och måste belönas med denna exklusiva gåva! (med värde 5 kr!)

I denna utomordentliga kalender finns ett ordspråk längst ned på varje uppslag, dvs varje vecka. Således 52 stycken.

Gissa hur många ordspråk som är uttalade av kvinnor? Ni får lite betänketid.

Såja, har ni funderat länge nu?! Ni kanske gissade på 50%, så här i jämställdhetens land och tid, men det kan jag säga är långt ifrån sant. Det är nämligen noll (0) stycken. Inget. Nill. Nix. Nada. Null. Naught. Zilch. Zip. Zero.

Av de 52 ordspråken var 11 stycken fördelade på följande sätt: Två var japanska, ett malaijiskt, ett amerikanskt, ett turkiskt, ett österländskt, fyra från okänd person och en anonym.

De övriga 41 ordspråken var från män. Visserligen kan några av dessa ovanstående 11 ordspråken vara från kvinnor, men allvarligt talat, hur stor är den chansen.

Undra hur det skulle låta om 41 ordspråk hade varit från kvinnor. Då skulle hela jävla kalendern vara en feministisk aktion. Ett feministiskt utspel. Nu när det är endast män så är det liksom ingen som bryr sig, det är som det ska vara. Ordningen är återställd. Eller återställd är ju inte rätt - den har ju aldrig varit annorlunda.

Jag uppmanar er att kolla er egen kalender.

Dagens uppmaning: Hur jämställd är din kalender?!

Länkskafferi med kvinnliga ordspråk och citat!
Women's history
Womens media
Quotable women - An archive of memorable quotes by women

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur jämställt är det egentligen att utgå från att 11 ordspråk, som saknar namn, är från män? Historiskt är det så att kvinnor inte har haft speciellt mycket viktigt att säga och därför finns det heller inte så många citat att hämta. Fördelningen återspeglar verkligheten, så att säga. Män har bröst med bröstvårtor men vi har sedan länge slutat använda dem i amningssyfte. Vi kanske ska operera bort dem eller försöka få dem att amma igen, för jämlikheten menar jag?

Nika sa...

Hur intressant är det inte att du hakar upp dig på de 21,2% där det inte är angivet ett kön. Att 78,8% är uttalade av män det bryr du dig inte om.

Vad gäller resten av din kommentar så är den så långt ut och cyklar att jag vet inte vad.

Stella sa...

Respons Ability's kalender "Mitt bästa år" är rätt ok. Har 24 kvinnor år 2007. + ett antal anonyma och några ordspråk. Hur 2008 ser ut vet jag inte.

Du pröjsar nästan 200:-. Men det spelar ingen roll - kvalitet kostar!
;-)

Nika on Twitter