måndag, februari 19, 2007

"You know everything is just fine until we just listen to a couple of heavy metal albums. Then we get all fucked up!"

I helgen var jag och Magnus på House of Metal. En festival inomhus, med allt trevligt som en festival ska ha men man slipper allt det jobbiga. Inga baja-major, gyttja eller regn utan bara musik, godisremmar och förjävligt snygga killar!

Stämningen på Umeå Folkets Hus var helt oslagbar! Jag vet inte vad det var som gjorde det så bra, kanske var det för att det var så många olika åldrar där. Den yngsta vi såg var en tjej på 5 år som satt på pappas axlar med Peltor-kåpor och diggade och den äldsta vi såg var fd musiklärarinna på Dragonskolan och hon är typ 67 år! Hon hade skrikigt sönder rösten så hon var hes. Det är ju så coolt och se en gråhårig kvinna stå och digga till den tyngsta heavy metalen. Men hon gillar all sorts musik, hon ser talangen och den musikaliska kunskapen i alla typer av musikgenrar. Det kanske man ska göra om man är musiklärare, men jag tror långt ifrån alla gör det.

På fredagen slutade jag i alla fall lite tidigare från jobbet, åkte hem och planerade kvällen lite. Efter det sov vi middag för att orka med kvällen - ja, man är inte 20 längre...

Vi fixade i ordning oss och åkte ned på stan och käkade. Anlände på Folkets hus vid 19:45. Vi hängde av oss och minglade runt ett tag innan vi gick till Idun där Dream Evil började spela 20:00. Okej, det är inte riktigt metal att sitta ned i värsta "föreläsningspositionen" och lyssna på en konsert, men man är inte 20, jävlar så skönt och sitta. Kidsen stod och hoppade längst framme vid scenen men vi kunde sitta helt ostörda. Efter typ 40 minuter drog vi oss ut och gick till Freja där det var gitarrsolotävling. Men det var så fullpackat med folk så vi såg ingenting. Men vi hörde lite men missade större delen av uttagningen.

Sedan strosade vi runt och lyssnade lite sporadiskt på lite allt möjligt. Köpte godisremmar och nachos. Träffade lite polare, snackade skit. Sedan klockan 00:30 började Live Elephant spela. Sångaren är en gammal polare till Magnus och jag måste säga att de är faktiskt riktigt bra. De är tighta som fan, det märks att de spelat ihop i massor av år. Tänk om mitt band kunde vara så tighta...

Vi satt och snackade med Mogge ett tag innan spelningen om hur gammal vi är. Han berättade att när de har spelningar och de ska begära grejer till logen, typ öl och mat och sånt, så brukar han lägga till - en säng! Han måste vila innan spelningen för att orka sjunga. Fan man är inte 20 längre, hahaha, då fick vi ju skratta åt det ett tag. Det är ju bättre än att grina i kapp i alla fall.

Ja, sedan var det bara att åka hem och lägga sig för lördagen skulle ju bli lika sen. Den började 20:00 med final i gitarrsolotävlingen - Guldyxan! Vi var i tid och fick bra plats. Magnus hade funderat på att vara med men egentligen inte engagerat sig så mycket, han kände väl att han var för gammal och med tanke på att en före detta gitarrelev till honom var med i finalen så kan man - med facit i hand - säga att han hade rätt. Faktiskt var de riktigt duktiga och vinnaren vann en Gibson Les Paul. Ett bra pris måste man ju säga. Det kunde ju ha varit en hemmabränd CD från coverbandet Final Crap...

Sedan satt vi och chillade över en kopp kaffe och surrade bort lite tid tillsammans med min kusin Henrik. Klockan drog sig mot 22:00 och då började Hardcore Superstar inne i Idun. Efter det var det Freak Kitchen på Äpplet följt av några strofer från Soilwork på Idun. Och när vi kom till Soilwork så förstod vi var alla var. Det var PACKAT inne på Idun. Undra hur det golvet mådde...och hur skulle det gå om alla skulle behöva utrymmas...Nej, det ska man inte tänka på, allt gick ju bra.

Sedan bar det iväg för ett fylleskrov från McD - spiknykter...

Sammanfattat: Ok musik, slap-my-ass-and-call-me-charlie vad snygga killar det finns, helt sanslöst bra arrangerat, skitkul att besökarna skötte sig bra så att de kan fortsätta anordna detta (med tanke på att de redan har bokat 3 år framåt), hoppas bara att Dio kommer nästa år, (hoppas, hoppas, hoppas. Fan karl är ju född 1942, han turnerar ju inte hur länge som helst!).

Bara 362 dagar kvar till nästa gång...

Ps. Jag vill till Sweden Rock Festival! Men det är i Sölvesborg! Oh, my god långt borta. Biljettjäveln kostar 1900 kr för 4 dagar, bussresan från Umeå till festivalen kostar 1300 kr. Så innan du satt din fot där är du 3200 kr fattigare!

1 kommentar:

Chief sa...

Vilken tur vi hade med oss "the plugs of heavy metal" :D

Nika on Twitter