måndag, januari 29, 2007

"Eat recycled food. It's good for the environment and okay for you."

Vuxenpoängen läggs på hög. Idag har jag och Magnus varit på möte på Böleängskyrkan (!) angående återvinning. Just det, kvarteret Stenfrukten (smashing hemsida!) ska börja med sopsortering och detta var information från Ragnsells om hur det kommer att bli och vad vi ska göra. Det blir många turer till Gimonäs, för tydligen är det dit man måste köra all skit som man inte får sortera i sitt eget sopsorteringsrum. Visst, jag kommer att vara en lydig medborgare och sortera av bara den, och kanske kommer det till och med att bli lite mindre sopor att kånka ut, men helt enkelt blir det ju inte. Om man säger att det blir enklare så ljuger man. Bättre för miljön, nja, kanske går att diskutera.

Det som var bra i alla fall, det var att hon informerade om att man inte ska DISKA ur alla kärl innan man sorterar dem. Det räcker gott med att man sköljer ur dem med kallt vatten eller lite diskvatten. Jag tror dock att det står en hel drös människor i sina kök och lydigt diskar ur sina kärl. Med Yes och allt. I all välmening förstås, men ack så fel det blir. Om man diskar ur allting så använder man ju snabbt upp den energi som återvinningen skulle spara...

Hur som helst så börjar detta 5 februari. Undra hur det kommer att se ut i soprummet efter det. Sopor huller om buller eller en militärisk ordning?! För att tjäna extra vuxenpoäng så får jag väl säga: Den som lever får se!

Ps. Många nyttiga länkar för er som vill veta mer (Hmm!) se även sopor.nu. Ds.

torsdag, januari 25, 2007

"If you have any doubts that we live in a society controlled by men...

...try reading down the index of contributors to a volume of quotations, looking for women's names." — Elaine Gill


Varje år får jag en kalender från Västerbottens läns landsting. Detta för att jag är en sådan värdefull medarbetare och måste belönas med denna exklusiva gåva! (med värde 5 kr!)

I denna utomordentliga kalender finns ett ordspråk längst ned på varje uppslag, dvs varje vecka. Således 52 stycken.

Gissa hur många ordspråk som är uttalade av kvinnor? Ni får lite betänketid.

Såja, har ni funderat länge nu?! Ni kanske gissade på 50%, så här i jämställdhetens land och tid, men det kan jag säga är långt ifrån sant. Det är nämligen noll (0) stycken. Inget. Nill. Nix. Nada. Null. Naught. Zilch. Zip. Zero.

Av de 52 ordspråken var 11 stycken fördelade på följande sätt: Två var japanska, ett malaijiskt, ett amerikanskt, ett turkiskt, ett österländskt, fyra från okänd person och en anonym.

De övriga 41 ordspråken var från män. Visserligen kan några av dessa ovanstående 11 ordspråken vara från kvinnor, men allvarligt talat, hur stor är den chansen.

Undra hur det skulle låta om 41 ordspråk hade varit från kvinnor. Då skulle hela jävla kalendern vara en feministisk aktion. Ett feministiskt utspel. Nu när det är endast män så är det liksom ingen som bryr sig, det är som det ska vara. Ordningen är återställd. Eller återställd är ju inte rätt - den har ju aldrig varit annorlunda.

Jag uppmanar er att kolla er egen kalender.

Dagens uppmaning: Hur jämställd är din kalender?!

Länkskafferi med kvinnliga ordspråk och citat!
Women's history
Womens media
Quotable women - An archive of memorable quotes by women

"I just came to see why my doorknob was covered in snot. And then I saw you. Who I connected it to"

Det är äckligt med snor. Det är det. Och det som är ännu äckligare är folk som inte använder en näsduk, eller dylikt, när de snyter sig. Jag förstå att vi tusentals år sedan - alltså innan papper fanns - snöt oss genom att hålla för ena näsborren och bara blåsa ut snoret. Men idag behöver man faktiskt inte göra så. Det är fasiken äckligt när man går förbi någon och de sprutar snor över hela vägen.

Ta med er en näsduk och ha i fickan för fasiken, vi jagar inte mammutar på savannen längre, vi är något sånär civiliserade i alla fall!

onsdag, januari 17, 2007

"Voulez-vous coucher avec moi (ce soir)?"

Nu är det äntligen gjort! Jag har anmält mig till en franskakurs. Jag har beställt boken och sitter i soffan och skorrar som bäst just nu. Je m'apelle Ulrika!

Jag har pratat om detta i så många år och äntligen har jag fått tummen ur och anmält mig. Jag längtar så till kursen börjar. Hoppas att den börjar tidigt och att det inte blir så många som anmäler sig. Det är ju bättre ju mindre grupp det är, man får helt enkelt mer tid med läraren.

Jag har en arbetskamrat som kan en del franska så jag kan öva mig lite på jobbet emellanåt också.

Jag kan ju engelska rätt bra - om jag får säga det själv utan att svenska avundsjukan slår till - men å andra sidan, hur många år har man egentligen "pluggat" engelska?! Man utsätts ju för engelska hela tiden, men om man vill utsättas för något annat språk så måste man ju söka efter det. Man måste lyssna enkomt på fransk musik och ladda ned franska serier och filmer för att kunna få höra språket överhuvudtaget.

Fast om jag lär mig franska ens hälften så bra som jag kan engelska så är jag nöjd. När jag kan franska så bra - då är det dags för italienska!

Fyrspråkig är ju som lagom. Jag skulle vilja kunna hur många språk som helst. Men det är ju fasiken jobbigt att lära sig. Engelskan kom ju av sig själv så att säga, jag har aldrig behövt plugga grammatik, men det måste man ju nu...jobbigt.

Men vi får se hur det går med franskan först. Jag lyssnar på Céline Dions franska låtar och kanske måste söka efter franska UR-program...så får det bli i början.

Au revoir!

fredag, januari 12, 2007

"SMS Generation! Say four lines, and they call it a lecture!"

Jag är faktiskt inte den som brukar skicka vidare en massa onödiga kedjemail men för någon dag sedan fick jag ett mail från en arbetskamrat om en sida på nätet där man kunde SMS:a gratis. Jag måste faktiskt säga att det är rätt bra. Man sitter vid datorn och känner för att skicka iväg ett SMS och vips så kan man göra det. Det är bara synd att man inte kan ta emot svar, men man kan inte få allt här i världen.

Hur som helst så tycker jag att ni som är intresserade ska ta och kolla in denna sida:

Gratis SMS

torsdag, januari 11, 2007

"It's anti-woman, it's gender-selective, it's "Oh, let's drink a beer and watch the game and hike our shorts up."

Kirurgkliniken ska ju ha en temadag där temat är genus. Ska bli ytterst intressant att se hur den dagen tas emot. Okej, det är många som tycker att det här ämnet är viktigt. Speciellt när det sker nya incidenter hela tiden där könet på den drabbade klart och tydligt har spelat roll. Mycket intressanta exempel fick vi höra på mötet idag. Professorn får ju veta hur de kvinnliga läkarstudenterna blir behandlade och det är klart att det är inte alltid en dans på rosor att vara kvinnlig läkarstudent i en så mansdominerad värld som kirurgin är.

Vi har bestämt upplägget på dagen: Introduktion och en fråga till gruppen vad de har för tankar själv kring ämnet. Sedan ska vi köra några exempel på händelser och sedan diskutera kring dessa och i samband med detta väva in lite teori. Vi känner att om man inte drar exempel från den egna verksamheten så kommer många hellre sitta och priortera remisser eller svara på en obefintlig sökning...

Sedan kommer vi att prata om gender bias, alltså om könsfördomar. Detta följs av fler exempel och diskussion.

Mycket intressant! Jag hoppas att dagen blir bra och att den verkligen kommer att följas upp, vilket är det som är meningen.

fredag, januari 05, 2007

"How many times must I tell you? Queens consume nectars and ambrosia, not hot dogs."

När nästa världskrig är över och alla människor är bortblåsta så vet ni väl vad det är som kommer att finnas kvar? Just det, kackerlackor och Ambrosiakaka.

Vi brukar få Ambrosiakaka av en patient och det är ju tanken som räknas, jag vet, men man blir lite less. Speciellt när köpt Ambrosiakaka har så mycket konserveringsmedel i sig, att skulle man glömma den i skafferiet kan man äta den om 10 år utan problem.

Det var allt jag hade att säga om det.

Nika on Twitter